torsdag 16 juli 2009

Spermaprov och väntan

För er som aldrig lämnat ett spermaprov.

Om ni inte blir med barn så kontrolleras oftast kvinnan först. Test av att hennes ägglossning fungerar som den ska etc. Sen blir det din tur som man. Du får ett samtal med din läkare och en remiss till landstingets provinlämning.

Du ska fylla i några papper om hur frisk du varit tidigare, om du varit med om tidigare graviditeter, om du arbetar i miljöer som innebär risk för att de små liven ska råka illa ut.

När du fyllt i pappren och avstått från sex i två till fyra dygn (har man en underbar respektive i sitt liv så motsvarar dessa dygn flera år av celibat); sen så ska du helt enkelt "producera". Du kan göra det hemma i en burk som du fått av läkaren. Den är stor nog för att du inte ska vara i närheten av att ens fylla den till hälften. Men du måste ta dig till provinlämningen inom en timme efter att du gjort vad du ska.

Om du bor långt ifrån som mig får du välja det mindre glamourösa sättet, en toalett på sjukhuset bredvid inlämningen. När du kommer till inlämningen med din burk kan du som jag mötas av att de tre kvinnor som arbetar i inlämningen är vackra som sällan skådas i en sjukhusmiljö.

För dem är jag en i raden, för mig är det generande. Men bortsett från att det är lite generande är det enkelt och inget att rädas. Om två veckor får jag svar via post. Efter det får vi se hur man kan gå vidare.

Gemensamt för alla steg på vägen mot en bebis... är väntan.
Vänta på hennes tid för ägglossning.
Vänta på tid för utebliven mens.
Vänta fem minuter på att få se om stickan visar ett plus.
Vänta på att mensen ska komma eller att stickan kanske kanske kanske har visat fel.
Vänta på att mensen ska ta slut.
Vänta på hennes tid för ägglossning.
Vänta på att få tid för henne hos gynekolog.
Vänta på att få tid för att hon ska lämna blodprov.
Vänta på att få tid för att hon ska få lämna nytt blodprov senare i menscykeln.
Vänta på att få svar på prover.
Vänta på att få tid för mig hos läkaren.
Vänta på att få lämna spermaprov (och en förbannat lång väntan på att få ha sex igen).
Och nu... väntan på svar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: